סרט תדמית לעסק- אם עלות ההפקה היא הקריטריון היחיד- אל תצפו לתוצאות שיווקיות
נכתב: ינואר 2023
עדיין יש לקוחות שפונים אליי בשאלה ראשונה: 'כמה עולה סרט תדמית לעסק'?
מודה שזה כל פעם מפתיע אותי מחדש, ששואלים אותי שאלה כל כך בסיסית כמו: 'כמה עולה סרט תדמית לעסק'? ברור לי שבעלי עסקים ומנהלי שיווק לא אמורים לדעת כמה עולה להפיק סרט תדמית לעסק. אבל, למה דווקא זו השאלה הראשונה? למה במקרים לא מעטים זו השאלה היחידה? בעבר, לאותם לקוחות שמתחילים בכזו שאלה, הייתי עונה: 'כמה עולה רכב חדש'? ומכיוון שאין תשובה לכזו שאלה, הסברתי לאותם לקוחות שגם אין לכזו שאלה תשובה.
אבל, בזמן האחרון אני עונה ללקוחות שמתעניינים רק בעלות ההפקה של הסרט: 'אם זה הקריטריון היחיד להחלטה על הפקת סרט תדמית- אל תצפו לתוצאות שיווקיות'. תשובה כזו מאפשרת להמשיך ולשוחח באופן אינטיליגנטי על נושא עלויות הפקה של סרט תדמית לעסק שלהם, כמובן אחריי שאני מבקש מהם לספר לי קצת על העסק, ומה הם מתכננים לעשות עם הסרט שיפיקו עבור העסק.
לפני שניכנס לדון בנושא שהצגתי בכותרת של המאמר, ראו סרט תדמית קצר שהפקנו לאחרונה:
אז למה עלות הפקת סרט תדמית לעסק לא יכולה להיות קריטיריון יחיד?
בכלל לא משנה באיזה עסק מדובר, הסיבות העיקריות לכך שעלות הפקה לא יכולה להיות קריטריון יחיד בקבלת החלטות, הם:
1. אין גבול ל'מחיר נמוך'- אם לקוח מחפש הפקה של סרט תדמית לעסק, רק על בסיס עלות ההפקה, בפועל- אין גבול למחיר נמוך. ככול שהוא ימשיך לחפש ולבדוק עם עוד ועוד חברות הפקה, ובוגרי בית ספר לקולנוע 'רעבים', הוא יצליח למצוא עוד ועוד אנשים שיסכימו להפיק את הסרט עבורו במחירים ממש מגוחכים. כבר שמעתי על הצעות להפקת סרט תדמית לעסק בכמה מאות שקלים. אני לא רוצה להביע דעה על אותן הצעות, אבל ברור שמדובר על אדם מוכשר שקנה מצלמת וידאו, ומוכר 'בכל מחיר' להציע הפקה של סרט תדמית העיקר שיוכל לצבור ניסיון בהפקה, בלי לחשוב בכלל על הצרכים האמיתיים של הלקוח שפנה אליו.
2. אין סיכוי שהסרט תדמית שיופק- ישקף באמת את הייחוד של העסק- כיום, כמעט לכל עסק יש המון מתחרים. על מנת להצליח לבלוט מעל התחרות, סרט התדמית לעסק צריך לשקף את הייחוד של העסק, או מה שמכונה הבידול. רק באמצעות תחקיר מעמיק של איש שיווק עם ניסיון רב, יכול לזהות את הייחוד, וקופירייטק יצירתי יצליחו להכין תסריט שידע חהציג את הבידול של העסק. הפקה בעלות נמוכה, שבדרך כלל מתבססת על אדם אחד שגם מצלם וגם עורך את הסרט, יצליח להציג את הייחוד של העסק, לא משנה כמה מוכשר אותו אדם.
3. סרט התדמית הוא הפנים של העסק- סרט תדמית שהופק בצורה לא מקצועית, על ידי אדם בודד שברוב המקרים גם חסר ניסיון, נראה ברוב המקרים 'לא מקצועי' (בלשון המעטה). מי שצופה בכזה סרט, זה גם הרושם שהוא מקבל על העסק, כלומר- שמדובר על עסק לא מקצועי וחובבן, ובטח כך גם נראים המוצרים שלו, אז עדיף חהתרחק מכאלה עסקים. כלומר- סרט תדמית לא מקצועי יכול לגרום לעסק נזק יותר מתועלת.
4. חייבים תקציב נוסף להפצה של סרט התדמית- לצערי, יש לא מעט לקוחות שמתייחסים להפקת סרט התדמית כמטרה בפניי עצמה, וכאשר מסתיימת ההפקה הם מעלים את הסרט לאתר הבית של העסק, ומצפים לתוצאות. ברור שהם נוחלים אכזבה, כי בלי להפיץ את הסרט לקהל היעד- אין לסרט כל משמעות. חייבים עוד לפני תחילת ההפקה להגדיר לחברת ההפקות של סרטי התדמית לעסקים, מה התוכנית השיווקית להפצת הסרט. בהתאם לתוכנית השיווקית צריכים גם להתאים את הסרט, כך שידבר בשפה של קהל היעד, ויותאם למדיה בה הוא אמור להיות מוצג.
אז מה כן מומלץ לעשות, למי שרגיש לעלות ההפקה?
טוב, אז אל תבינו מכל מה שכתבתי עד עכשיו, שרק הפקה של סרט תדמית בעלות של עשרות אלפי שקלים יכולה להניב לעסק תוצאות שיווקיות. אפשר להפיק סרט תדמית מצויין, בעלות סבירה, אבל רק אחריי שמבצעים את התהליך הבא:
1. מבקשים מהלקוח לתאר את העסק והמתחרים- אני לא מדבר על תחקיר מעמיק, אותו מבצעים כשלב ראשון בהפקת הסרט. אני מדבר על שיחת הטלפון הראשונה עם הלקוח, על מנת להבין את העסק והסביבה העסקית שלו. מידע מאוד חשוב הוא מה הבידול של העסק, כלומר- האם באמת יש לו גורמים שמבדלים אותו מהתחרות, כך שניתן יהיה להציג אותם בסרט.
2. מבקשים מהלקוח להסביר מה התוכנית השיווקית להפצת הסרט, אחריי ההפקה- כמובן אם התוכנית של הלקוח היא רק לשתול את הסרט באתר העסקי, צריכים להסביר ללקוח שהוא סתם מבזבז כסף על הפק הסרט. הוא לא יראה כל תוצאות. חשוב שהלקוח יכין תוכנית שיווקית להפצת הסרט, ומולה ניתן יהיה להבין מה נדרש מהסרט, כך שידבר אל קהל היעד של הלקוח, יציג את הבידול, ויתאים למדיה (או המדיות) בהן הוא יופץ.
3. הכנת הצעת מחיר וסרט ייחוס (סרט רפרנס)- על בסיס המידע שנאסף מהלקוח, כמו שתואר בשני הסעיפיםהקודמים, חברת הפקות של סרטי התדמית לעסקים יכולים להכין הצעה מפורטת להפקה, כולל: עלות ההפקה ולוח זמנים להפקה. בנוסף, חברת ההפקות תיתן קישור לסרט ייחוס (סרט רפרנס) שהם הפיקו עבור לקוח אחר, ויציגו שהסרט שיופק לאותו לקוח יהיה בסגנון דומה לסרט הייחוס.
4. עכשיו הלקוח יכול להשוות מחירים- מול סרט הייחוס שחברת ההפקות הציגה, הלקוח יכול לפנות לעוד ועוד גורמים, ולהשוות מחירי הפקה, מול סרטי ייחוס של חברות אחרות. כמובן, מאוד חשוב שסרט הייחוס יהיה כזה שהופק על ידי אותה חברת הפקות, ולא סרט שאדם אומר: כזה אני גם יכול לעשות, אלא רק מה שכבר עשית. אם בכמה הצעות סרטי הייחוס הם באותה רמה, ניתן בהחלט להשוות מחירים בין אותן הצעות, ולבחור את הנמוכה שבין ההצעות.
לסיכום, מאוד מומלץ כאשר מתכננים להפיק סרט תדמית לעסק, לא לחפש את הצעת המחיר הכי נמוכה שניתן למצוא בשוק, אלא לספק מידע לחברות ההפקה על העסק, המוצרים והמתחרים, וכן על התוכנית השיווקית להפצת הסרט, ולבחון הצעות מחיר עם סרטי ייחוס. .
ראו סרט תדמית לעסק שפיתח ציוד לטיפולים קוסמטיים-רפואיים
מדובר על סרט תדמית באורך של כדקה, אשר מציג את מגוון ציוד לטיפולים קוסמטיים-רפואיים שהעסק פיתח, ועכשיו מתכנן לשווק בצפון אמריקה. הסרט מציג כל אחד מקווי המוצרים של החברה, תוך כדי פעולה, כך שלקוחות יוכלו לראות בדיוק איך נראים המכשירים, כאשר הייחוד של כל קו מוצרים מוסבר בקריינות ובכותרות גדולות ומודגשות לאורך כל סרט התדמית.
ראו סרט תדמית לחברת אקולוג'יק
מדובר על סרט תדמית לעסק שפיתח תוכנה לסינכרון גלובלי של גידולים חקלאיים. למרות שמדובר בתוכנה, על מנת ליצור חיבור רגשי בין קהל היעד לבין העסק, המלצנו להפיק סרט תדמית המבוסס על צילומי וידאו, כאשר את מסכי התוכנה מציגים באמצעות צילומי מסך אקטיביים. באופן כזה קהל היעד יכול לראות שהתוכנה קיימת, ואיך נראים המסכים העיקריים שלה. הקריינות שמלווה את הסרט היא בסרבית, מכיוון שקהל היעד לסרט זה הוא בסרביה.
ראו סרט תדמית לחברת ההייטק Xsight Systems
מדובר על סרט תדמית באורך של כ- 3 דקות, אשר נועד להציג את הפתרון המיוחד שפיתחה חברת Xsight Systems, לבטיחת שדות תעופה. בשל רגישות נושא הבטיחות שדות תעופה, חלק מהותי בסרט הוא המלצה של מנהל בטיחות בשדה תעופה בו המערכת הותקנה, להתקין כזו מערכת בכל שדה תעופה בעולם. אין כמו לקוח מרוצה!