יהב הפקות
phone3, phone, contact, telephone, support, call
למידע, ייעוץ או הצעת מחיר
יובל רווח:
052-366-8886
למה סרטון תדמית כל כך יקר?

למה הפקת סרטון תדמית של דקה וחצי כל כך יקר?

 

ראה כאן תשובה מפורטת לשאלה הכי נפוצה בתחום

השאלה הכי נפוצה בתחום: למה סרטון תדמית כל כך יקר?

כיום, זה כמעט ברור לכל עסק, שחייבים להפיק סרטון תדמית עבור העסק, ולקדם אותו במדיה החדשה. זה נכון לחברות הגדולות, אבל נכון שבעתיים גם לעסקים הקטנים. סרטון תדמית לעסק הוא באורך של דקה עד דקה וחצי, והעלות המוצגת לעסקים היא של במחירים החל מאלפי שקלים, ועד עשרות אלפי שקלים. ואז, כמעט תמיד עולה השאלה, איך זה יכול להיות? למה להפיק סרטון של דקה וחצי עולה כל כך הרבה?

אנסה במאמר זה לסקור את מכלול הפעילויות הקיימות בהפקת סרטון תדמית לעסק, כולל דוגמאות שימחישו את מה שעומד מאחורי כל פעילות.  

תחקיר-

השלב הראשון בהפקה של סרטון התדמית הוא ביצוע תחקיר. התחקיר נועד לבדוק ולחקור מה מייחד את העסק? למה כדאי ללקוח הפוטנציאלי שצופה בסרט, לבחור דווקא בחברה המוצגת. הרבה עסקים 'מאוהבים' במוצרים ובטכנולוגיה הייחודית שלהם, וחושבים שמספיק שלקוחות יראו את המוצר, וכבר גם הם יתאהבו בו וירכשו אותו. הלוואי וזה היה כל כך פשוט. ואכן, לאנשים שנמצאים בתוך העסק, קשה לבחון בצורה אובייקטיבית את היתרונות של העסק או המוצרים. 

את התחקיר מבצע איש שיווק של חברת ההפקה. התחקיר מבצוע באמצעות מפגש של כמה שעות עם מנהלי העסק, במסגרתו איש השיווק לומד את החברה, הטכנולוגיה והמוצרים, במטרה להבין מה מייחד את העסק. בשלב הבא, איש השיווק לומד את התחרות הקיימת בתחום, בכדי למצוא מה מבדל את החברה מהמתחרים. אנחנו טוענים, שלא צריך להיות הכי טוב שבעולם. צריך להיות יותר טוב מהתחרות. לפעמים עסקים מפרשים את ה'יותר טוב' בהבדלים המפרטים החשמליים של המוצר, בסגנון: הסוללה שלנו היא של 4,000 מיליוואט. זה לא אומר כלום ללקוח ממוצע. אבל, אם מדגישים את הערך שהתכונה החשמלית נותנת ללקוח, בסגנון: הסוללה מאפשרת פעולה רציפה של 8 שעות, את זה הלקוח מבין.

כלומר- מטרת התחקיר היא להציג בסרטון התדמית ללקוח פוטנציאלי את הייחוד של העסק, את הבידול של מהתחרות, דרך הערך שהעסק מסוגל לספק ללקוח. 
דוגמא לתחקיר שמציג ערך ללקוח
סרטון תדמית זה הופק אחרי תחקיר מעמיק שנעשה בחברה, בו ניסינו למפות את השימושיות והערכים  שכל מצלמת דרך שהחברה מציעה ללקוחות. חילקנו את המצלמות על פי היישום שיכול לתת ערך ללקוח, ולכל יישום הפקנו סרטון שמדגים את היישום. סרטון זה הינו דוגמא לאחת המצלמות, שמאפשרות להורים מודאגים 'לעקוב' אחריי הילדים שיצאו לבלות.      

נסקור להלן כל אחת מפעולות ההפקה הנדרשות להפקת סרטוני תדמית לעסקים:

כתיבת תסריט-

השלב השני בהפקה הוא שבעקבות התחקיר כותבים תסריט לסרטון התדמית. התסריט הוא בדרך כלל מסמך בצורת טבלה, בה מציגים שתי עמודות זו מול זה: 'מה רואים' מול 'מה שומעים'? כלומר, מפרטים בכל שלב של הסרט, במלל בלבד, מה הצופה אמור לראות על המסך בכל שלב, ומה הוא אמור לשמוע באותו זמן (קריינות, ראיונות עם אנשי החברה, מלל של פריזנטור וכן הלאה). 

את התסריט כותב קופירייטר, על בסיס המידע שנצבר במסגרת התחקיר.  בשלב ראשון, איש השיווק שביצע את התחקיר, ביחד עם הקופירייטר מנתחים את התחקיר, ומחלצים ממנו את המסרים השיווקיים העיקריים שרוצים להציג בסרט. הדגש הוא על 'העיקריים'. בכדי להפיק סרט של דקה עד דקה וחצי- חייבים להתמקד בעיקר. לאחר הבחירה של המסרים העיקריים, הקופירייטר מציע תפישה ויזואלית, המתרגמת את המסרים השיווקיים לתצוגה ויזואלית.

כלומר- מטרת התסריט היא לחלץ מתוך התחקיר את המסרים השיווקיים העיקריים, ולתרגם אותם להצגה ויזואלית בסרטון התדמית, כולל הצגה בטבלה של 'מה רואים' מול 'מה שומעים'. 
דוגמא לתסריט שמציג פרויקט חינוכי
סרטון תדמית זה הופק אחרי תחקיר מקיף שבצענו על פרוייט חינוכי, אשר בוצע בשיתוף פעולה שבין עיריית כפר סבא והמשולש הדרומי, במימון של האיחוד האירופי, אשר יושם במשך שנתיים בבתי ספר, והתסריט מציג את ההטמעה החינוכית שבוצעה בבתי הספר, עד לרמה שהשפיעו גם על ההתנהלות היום-יומית בבתים של התלמידים.      

כתיבת סטורי בורד (Storyboard)-

במידה והקופירייטר ואיש השיווק ממליצים על הצגה ויזואלית במסגרת סרטון תדמית באנימציה, ולא סרטון וידאו, השלב הבא הוא כתיבת סטורי בורד. סטורי בורד הינו הצגה בציורים של כל המסכים שיהיו בסרט, ללא דינמיקה בתוך הציורים. מחלקים את הסרט לסצינות, ומציירים את המסך הסופי כפי שיראה בגמר הדינמיות, של כל סצינה. אורך הסצינה נקבע על פי הקריינות הרלוונטית לאותה סצינה. סצנה אופיינית בסרטי אנימציה היא של כ- 5 שניות, כך שסרטון התדמית באנימציה של כדקה יכלול כ- 12 סצינות.

הסטורי בורד כולל למעשה את כל האלמנטים הויזואליים של הסרט, כולל הסגנון, הצבעים, הכותרות, הדמויות וכן הלאה. מהרגע שהסטורי בורד אושר, מה שנשאר לבצע הוא ליצור דינמיקה לדמויות והאלמנטים שבסטורי בורד, ולסנכרן אותם לקריינות.

כלומר- מטרת הסטורי בורד היא לתרגם את התסריט לציורים, ותפישה ויזואלית מושלמת של סרט התדמית, רק ללא הדינמיקה של הדמויות והאלמנטים שבציורים.. 
דוגמא לסטורי בורד לתפישה חדשנית
סרטון תדמית זה נועד להציג תפישה חדשנית של תהליך מיחזור אלקטרוניקה, שהוא כיום חוק בישראל, אבל עסקים לא מכירים אותו, ולכן גם לא משתפים פעולה בנושא. הסטורי בורד איפשר לגבש את האופן בו יוצג הנושא למקבלי החלטות בעסקים, כך שישתפו פעולה וירתמו למיחזור האלקטרוניקה שברשותם, ויעזרו לחברה שמיישמת את המיחזור.      

יום צילומים-

אחריי שנכתב התסריט, שמגדיר מה רואים בסרטון התדמית, נדרש לתאם יום צילומים, או כמה ימי צילומים, בכדי להכין את חומרי הגלם לעריכת הסרט. בשלב ראשון, מתאמים סיור במקום הצילומים, בכדי להגדיר איזה צוות צילום נדרש, ומה הציודים שהצוות צריך להביא איתו, החל מציוד הצילום, ציוד ההקלטה ועד לתאורה ועזרים נוספים, כגון: מצלמה מיוצבת, אמצעי הסתרה, מחזירי אור וכד. בנוסף, מטרת הסיור במקום הצילומים היא בכדי להגדיר מה נדרש להכין במקום הצילומים, על מנת שיתאימו לצילומים, החל מניקיון של המקום, הסתרת דברים מיותרים, והוספה של דברים חסרים. במסגרת הסיור, גם מחליטים האם מצלמים את אנשי העסק, או שנדרש להביא שחקנים או פריזנטור שיצולמו במקום.

לצילומים בפועל מגיעים כמינימום צוות של 2 אנשים: במאי צילומים וצלם. כאשר ישנן הקלטות קול משמעותיות במקום, מתווסף לצוות איש סאונד להקלטות. כאשר קיימים אתגרים מבחינת תאורה מתווסף לצוות תאורן. אם מצלמים את אנשי החברה, מומלץ להוסיף לצילומים מאפשרת, שתשהה במקום הצילומים לאורך כל היום.

כלומר- במידה והתסריט מבוסס על צילומי וידאו, מבצעים סיור במקום הצילומים, ובכך מגבשים את גודל צוות הצילום, את האמצעים שנדרש להביא לצילומים, ואיזה הכנות נדרש לבצע במקום לקראת הצילומים של סרטון התדמית. 
צילומי וידאו בתוך העסק
במקרה זה, מדובר על מפעל ייצור חלקים מכניים מורכבים זעירים ומתחוכמים, שנדרשה בו הכנה רבה של המקום לצורך הצילומים, נדרשנו להביא תאורה מיוחדת להאיר את המכונות שמייצרות את החלקים, ועדשות מקרו מיוחדות לצילום החלקים הזעירים. הצילומים נמשכו יום שלם, למרות בסרטון מוצגות שניות בודדות.      
צילומי וידאו בשטח
סרטון תדמית זה הוא אחד מסדרת סרטים שצולמו בתוך רכב נוסע, על מנת להדגים בצורה הכי אמינה את התוצאות של מצלמות הדרך המוצעות לרכבים. לצורך הצילומים היינו חייבים לצפות את חלונות הרכב בחומר מקטב מיוחד, למניעת חדירת אור מבחוץ, ולהשתמש במצלמה מיוצבת לצילומים בתוך הרכב.    
צילומי ודאו באולפן מסך ירוק (green screen)
סרטון זה הינו אחד מסדרת צילומים של פריזנטורית, אשר צולמה באולפן מסך ירוק, עם תאורה מיוחדת, הקריאה טקסטים שהוכנו מראש מתוך טלפרומפטר (תסריטי קריינות), כך שבעריכה הסרנו את הרקע הירוק ושתלנו ויזואל אחר.      

עריכה והכנה לשידור-

השלב האחרון בתהליך ההפקה של סרטון התדמית לעסק, שיש שמחלקים אותו לשני שלבים, הוא העריכה. בשלב הזה מרכזים את כל חומרי הגלם שצולמו, בכדי ליישם מבחינה ויזואלית את התסריט, ולהפיק את הסרט הסופי. בסרט וידאו, חומר הגלם העיקרי הוא החומרים מיום הצילומים. אליו מוסיפים צילומי סטילס שרוצים לשלב בסרט, וקטעי וידאו שנרכשים מתוך מאגרי stock footage. בנוסף, מקליטים קריינות מקצועית באולפן קול אקוסטי, לצורך שילוב בסרט (במידה ונדרש בתסריט). בוחרים מוזיקה מתאימה מתוך מאגרי מוזיקה, או מייצרים מוזיקה מקורית לסרט. 

העריכה כולל שני שלבים, שלב ראשון הוא ה rough cut בו ממקמים את כל חומרי הגלם על ציר הזמן, ומייצרים גרסה ראשונית. בשלב השני מדייקים את העריכה למה שנקרא fine cut, משלבים את הקריינות בצורה מסונכרנת לויזואל, מוסיפים כותרות להדגשת מסרים עיקריים, גרפיקה דינאמית להעשרת הויזואל, ומוזיקה. מומלץץ שרק את השלב הזה לשלוח ללקוח לאישור, ולא את ה rough cut. לאחר אישור הלקוח, מייצרים קובץ באיכות גבוהה, לשתילה באתר החברה או כל מדיה חדשה שהלקוח בוחר.

כלומר- העריכה היא השלב האחרון בהפקה, בו סרטון התדמית מקבל את צורתו הסופית, מתוך חומרי הגלם שיוצרו בתהליך ההפקה. 
עריכת סרט למטרות ייצוא של חברת דשנים
מדובר על סרט תדמית, המבוסס על הרבה מאוד צילומי וידאו מהשטח, הן של גידולים, והן של יכולות ייצור  של חברת הדשנים, במטרה להציג אותם כמובילים בתחומם, עם הרבה מאוד קשר לרדמה וגידולים. הסרט כולל הרבה מאוד גרפיקה דינאמית שנועדה לחזק את המסרים השיווקיים, כפי שהוגדרו בתחקיר ובתסריט.     
עריכת סרט של 'סיפור הצלחה'
סרטון תדמית זה מספר את ההצלחה של חברת ההייטק, ביישום מערכת בטיחות לשדות תעופה, כפי שיושם הן בשדה התעופה בבוסטון והן בשדה התעופה של סיאטל. הסרט מבוסס על שילוב: גרפיקת תלת ממד, צילומי וידאו, וקטעי ארכיון מתוך חדשות, וכן עיבוד של תמונות סטילס ליצירת אוירה.    
עריכת סרטון תדמית לתערוכה של העירייה
סרטון זה משלב צילומי וידאו קרקעיים, צילומים של רחפן, והרבה גרפיקה דנאמית, וכותרות גדולות ובולטות, במטרה ליצור סרטון שמושך תשומת לב במסגרת תערוכה. הסרט גם מחולק לקטעים שעומדים בפני עצמם, כך שצפייה בכול חלק של הסרט מבהיר את הנושא המוצג, גם אם הצטרפו לצפייה לא בתחילת הסרט.      

לסיכום-

כמו שהוסבר והודגם, הפקת סרטוני תדמית לעסקים כוללים הרבה מאוד שלבים, מעורבים בהם הרבה מאוד אנשים, כאשר תהליך ההפקה נשמך בדרך כל בין 4-8 שבועות. מאוד חשוב לערב את הלקוח בתהליך, החל מהתחקיר, בכול אחד מהשלבים. זה אולי מעכב את תהליך ההפקה, אבל מבטיח שהתוצר המוגמר מקובל על הלקוח, וישרת אותו בצורה המיטבית.


למאמרים נוספים בנושא:   מה עלות הפקת סרטי תדמית? לחץ כאן

                                       שימושי סרט תדמית בעלום הדיגיטלי - לחץ כאן

 

יהב הפקות- סרטוני תדמית לעסקים


סרטי תדמית לעסקים מאפשרים חיזוק המיתוג של העסק, הגדלת חשיפה ללקוחות חדשים, הצגת הבידול  של העסק ביחס לעסקים מתחרים והגדלת מכירות
סרטי מוצר מאפשרים הצגת הבידול של המוצרים ביחס למוצרים מתחרים, חשיפה ללקוחות חדשים, ומשמשים כמקדם מכירות עיקרי של קו המוצרים

ראו סרטון תדמית לחברת הייטק שהופק לאחרונה

מדובר על סרטון תדמית באורך של כ- 45 שניות, שהופק עבור חברת הייטק, לצורך חיזוק התדמית של החברה באמצעות הפצה של הסרטון בלינקדאין (הרשת העסקית). סרטון תדמית קצר זה מבוסס על צילומי וידאו כפי שמיוצרים בפועל בסנסורים של המערכת שמוקנת בשדות תעופה, משולבת עם כותרות גדולות ומודגשות על מנת להעביר את המסרים העיקריים, ללא קריינות, כמקובל בסרטוני תדמית שמופצים ברשתות חברתיות או עסקיות. כמובן שמשולבת מוזיקה כייפית וקצבית, עבור אלה שכן מפעילים את ערוץ הסאונד.
עדכון אחרון: אוגוסט 2021

ראו סרטון תדמית לאתר הזמנת קרוזים אונליין שהופק לאחרונה

מדובר על סרטון תדמית של כ- 1.5 דקות, אשר מציג לקהל היעד את האופציה של הזמנת קרוזים אונליין, כלומר- היכולת להזמין קרוז בלי צורך להתקשר אל סוכן נסיעות, כמו שהיו רגילים עד לאותו מועד. סרטון התדמית מציג בצורה ויזואלית ומהנה את הכייף שיש בקרוזים, החל מהספינות המפוארות עם כל התשתיות הנהדרות, וכן את המקומות המדהימים אליהם מפליגים הקרוזים השונים, כאשר הכל מצולם בוידאו, בכדי להעביר לצופים בסרטוני התדמית את החוויה המהנה והחיובית של הקוזים.