יצרנים ישראלים מפיקים סרטון תדמית לקו מוצרים, לצורך קידום מכירות
כל יצרן ישראלי, שסיים לפתח מוצר חדש, כמעט תמיד מתחיל קודם כל לשווק בישראל. זה נוח, כי השוק קרוב, ואם ישנם בעיות 'ילדות' במוצר- מאוד קל לנתח אותן, וליישם פתרון מקומי. לצורך השיווק בארץ, הם מכינים סרטון תדמית לקו המוצרים, שהוא משמש כלי עיקרי לקידום מכירות של המוצר. וכמובן, ברגע שמרגישים שהמוצר בשל, הם כמעט תמיד מתחילים לבחון לשווק אותו בחו"ל. אבל אז, לא מעט עושים את הטעות הכי משמעותית בשיווק גלובלי, הם פונים אליינו שנהפוך את הסרטון שהכינו לתצורת חו"ל, כוצרף להחליף את הקריינות מעברית לאנגלית, ואת כל הכותרות שהיו בעברית, להחליף לכותרות באנגלית. לא מעט חברות הפקה אכן מבצעות זאת עבור אותם לקוחות, וכשמתחיל השיווק, מתחילות גם התלונות 'שזה לא עובד', 'הסרטון לא מספק את הסחורה' וכן הלאה. ברור שמדובר בטעות לחשוב שהפיכת הסרטון לאנגלית הופכת אותו למתאים לשיווק גלובלי.
מטרת מאמר זה היא להציג כיצד נכון ליצור סרטון תדמית לעסק שמשווק גלובלי, כלומר- משווק למדינות שונות, ואולי אפילו ביבשות שונות, בחו"ל מישראל.
כיצד ליצור סרטון תדמית לעסק שמשווק גלובלי? קודם כל, צר לי לאכזב אתכם. גם אם יש לכם סרטון תדמית שהופק לשיווק בישראל, וגם אם אין לכם סרטון תדמית כלל, כאשר מעוניינים לשווק למדינה מסויימת בחו"ל- חייבים להתחיל מהתחלה, כלומר- לבדוק את קהל היעד, ולתפור במיוחד עבורו את סרטון התדמית. מכיוון שקהל היעד שונים לחלוטין, סביר ביותר שגם סרטון התדמית יהיה שונה לחלוטין. כמובן, אם רוצים לשווק ממש גלובלי, למספר מדינות שונות בחו"ל, במקרה זה צריך לדבר לא על סרטון תדמית, אלא על סרטוני תדמית, כי לכל מדינה צריך לתפור סרטון תדמית שמתאים לקהל היעד שלה.
אם כך, אלה ההמלצות שלנו ליצירת סרטון תדמית לעסק שמשווק גלובלי:
1. תכנון והתכנסות- השלב הראשון בהפקת סרטון תדמית, או סרטוני תדמית, לעסק שמשווק גלובלי, היא לבחון את המטרות של הסרטון מול שוק היעד. במידה וישנם מספר שווקי יעד מתוכננים, צריך להגדיר את המטרה מול כל שוק יעד בנפרד. יכול להיות שהמטרות יהיו זהות, אבל עדיין חייבים לבחון כל קהל יעד בנפרד. מהשלב הזה, צריך לתכנן סרטון נפרד לכל שוק יעד, או יותר נכון לכל קהל יעד, מכיוון שאם בשוק מסויים מעוניינים לפעול מול כמה קהלי יעד שונים, צריך לתכנן לכל קהל יעד סרטון תדמית שונה, כזה שיותאם בצורה מירבית לכל קהל יעד. משלב זה, כל ההמצלות בהמשך הן ליצירת סרטון תדמית לקהל יעד ספציפי. לכן, במידה ומעוניינים בכמה שווקים ובכמה קהלי יעד שונים, כמצופה בשיווק גלובלי, חייבים להכין סרטון תדמית נפרד לכל קהל יעד.
2. לימוד קהל יעד ספציפי, והתאמת המסרים לאותו קהל- כאשר הוגדר השוק שמעוניינים לפנות אליו, ועבורו מעוניינים להכין סרטון תדמית לעסק, חייבים לבחון מי קהל היעד הכי מתאים למוצרים שמעוניינים לקדם במסגרת הסרטון, להבין לעומק את הצרכים של אותו קהל יעד, ומה ההעדפות שלו, ומול זה להבין מה המסרים שמעוניינים להעביר לאותו קהל יעד, שיגרמו לאותו קהל יעד ליצור קשר עם העסק שהציג לו את סרטון התדמית. ושוב, לכל קהל יעד- סרטון תדמית נפרד. בהחלט יכול להיות שהסרטונים יהיו דומים, אבל עדיין- חייבים לנתח מה הכי מתאים לכל קהל יעד בנפרד, לפני שמתקדמים בהפקת הסרטונים.
3. כתיבת תסריט לקהל יעד ספציפי- תסריט הוא המסמך הבסיסי שבו מתוארת עלילת הסרטון, הדיאלוגים והפעולות הנדרשות מהצופה. חשוב לכתוב תסריט ברור ומובן, שיעביר את המסרים בצורה יעילה ומרתקת, ויענה על הצרכים של קהל היעד הספציפי. בשלב הזה גם מגידירים מה תהיה השפה בסרטון. הכי מומלץ שכל סרטון ידבר בשפת האם של קהל היעד. ממש לא מומלץ להפיק סרטון באנגלית, ולהוסיף בתחתית הסרטון כתוביות תרגום לשפת האם של קהל היעד. אני יודע שזה מה שעושים לא מעט חברות ישראליות, בבואן לשווק בחו"ל, אבל זה ממש לא נכון, כי כמעט אף אדם בעולם לא קורא כתוביות תרגום. ברוב העולם, אפילו סרטי קולנוע שבמקור הם באנגלית, מדובבים לשפת המקום בו הם מוצגים, אז בוודאי שנכון לעשות את זה גם בסרטוני תדמית. לכן, אם מכינים סרטון תדמית לשיווק בפורטוגל, חשוב ששפת הקריינות תהיה פורטוגזית, ושאפילו הכותרות יהיו בפורטוגזית. אל תתפשרו בנושא זה, כי הוא מהותי. תנו לקהל היעד את הנוחות לצפות בסרטון בשפת האם שלו. זה הכי מרגיש אישי, ונתפס כגישה לא מתנשאת לקהל היעד. נכון, קריינות היא יקרה, ואפילו בעייתית להקלטה בארץ, כי גם אם נזמין הקלטה בפורטוגזית, איך נדע שקיבלנו הקלטה בלי שגיאות? מה שאנחנו ממליצים לחברות שמשווקות גלובלי, זה לפנות לנציגים שלהם בכל מדינה, לשלוח להם את תסריט הקריינות באנגלית, ולבקש מהם לבצע תרגום של הקריינות לשפת המקום, וגם להזמין הקלטת קריינות בשפת המקום, ולוודא שמה שהוקלט אכן תקין. את קובץ הקריינות הסופי, הם שולחים אליינו, ואנחנו משלבים אותו בסרטון התדמית, באופן מסונכרן לקריינות. מאוד מומלץ לבצע תהליך זה, שגם מוזיל עלויות משמעותית, וגם מתקבלת קריינות שהיא במאה אחוז תקינה, ומתאימה לקהל היעד ללא כל בעיות.
4. התאמת השפה הויזואלית לקהל היעד הספציפי- יש הרבה מאוד דרכים ליישם את השפה הויזואלית של סרטון התדמית. הבחירה צריכה להיות על פי ההעדפות של קהל היעד. כלומר, איזו שפה ויזואלית תתקבל בצורה הכי טובה על ידי קהל היעד. ישנם קהלים שיעדיפו סרטון באנימציה, לעומת כאלה שיעדיפו סרטון מבוסס על צילומי וידאו. הגישה צריכה להיות, איזו שפה ויזואלית תתקבל בצורה הכי טובה על ידי קהל היעד, שיגרום לו ליצור קשר עם העסק. גם בנושא זה כדאי להתייעץ עם הסוכנים של העסק באותה מדינה, ובוודאי גם עם אנשי המכירות שמכירים את קהל היעד, ומה מניע אותו לבצע רכישה.
5. שילוב מאפיינים בינלאומיים או מקומיים- אחריי שנבחרה השפה הויזואלית, צריך להחליט איזה מאפיינים לשלב בסרטון. האם לשלב מאפיינים בינלאומיים, ולשדר מוצר ייבוא מתקדם, או לשלב דווקא מאפיינים מקומיים, מה שמשדר לקהל היעד שמבינים את הצרכים שלהם, וכאילו פונים אליהם אישית. שוב, נושא זה צריך להיבחן מול אנשי מכירות שמכירים את הקהל יעד, או מול סוכנים מקומיים, במידה וקיימים. מאו לא מומלץ לוותר על השלב הזה, כי יש לו יכולת מהותית להשפיע על החלטות הקנייה של קהל היעד. הכי צריך להימנע ממאפיינים ישראלים שאולי השתרבבו בזמן צילומי וידאו שבוצעו בארץ.
6. עריכה- אחריי שנוצרו כל חומרי הגלם לסרטון, צריך לערוך אותו בצורה הכי מקצועית, תוך הוספת אפקטים, ומוזיקת רקע שמותאמת לקהל היעד. בסוף הסרטון חייבים לשלב קראיה לפעולה, כזו שאכן תניע את קהל היעד של המוצר הספציפי.
7. אישור לקוח לפני גרסה סופית- לפני שסוגרים גרסה, מאוד חשוב לקבל תגובה לסרטון תדמית על ידי אנשים שמכירים הכי טוב את קהל היעד, שהם בדרך כלל סוכנים מקומיים באותה מדינה, או אנשי מכירות שפעילים מול אותו קהל היעד. רק לאחר קבלת ההערות שלהם ויישומן, ניתן לסגור גרסה סופית לסרטון התדמית לקהל היעד הספציפי.
גם ההפצה של הסרטון תדמית צריכה להיות לקהל היעד!
אל תצפו שבסיום ההפקה של סרטון התדמית לעסק, תוכלו להעלות את הסרטון לאתר הבית של העסק, או לדף המוצר במקרה של סרטון תדמית למוצר ספציפי, ותצפו שקהל היעד יגיע לאתר שלכם, ויצפה בסרטון. אתם חייבים להפיץ את הסרטון, ישירות אל קהל היעד. ההגעה אל קהל היעד יכולה להתבצע אחריי שהבנתם איפה קהל היעד מחפש פתרונות, אם זה בגוגל, ביוטיוב, ברשתות חברתיות או רשתות עסקיות, ואז- להרים קמפיינים שיווקיים באותם מקומות, תוך טרגוט של קהל היעד שהגדרתם לסרטון. ואז, אם באמת קהל היעד צופה בסרטון התדמית, מתחבר אל מה שמוצג לו, סביר שהוא אכן יפנה לעסק לקבל פרטים נוספים, או אפילו יבצע רכישה, במידה ומתאפשר.
לסיכום, למשווק גלובלי, צריך להכין סרטון תדמית נפרד לכל קהל יעד, כזה שעונה במדוייק על הצרכים של אותו קהל יעד. כלומר, במידה ומעוניינים לשווק במדינות שונות, או לקהל יעד שונים, זה אומר להפיק מספר סרטוני תדמית שונים, כאלה שנתפרו במדוייק לכל קהל יעד בנפרד.
ראו תחילה סרטון קצר שמציג את חשיבות הפקת סרטון תדמית לעסק
מדובר על סרטון קצר באורךשל כ- 30 שניות, שמציג בצורה הכי פשוטה וברורה למה כדאי לכל ארגון להפיק סרטון תדמית עבור העסק. סרטון זה מבוסס כולו על קטעים קצרים מתוך מגוון גדול של סרטוני תדמית שהפקנו לעסקים שונים, בשנים האחרונות, כאשר היתרונות של הפקת הסרטון לעסק מוצגים בכותרות גדולות ומודגשות.
ראו סרטון תדמית למוצר רפואי עבור אוכלוסיה מבוגרת בספרד
מדובר על סרטון תדמית לעסק שפיתח מוצר רפואי שמיועד לאוכלוסיה מבוגרת, והתחיל לשווק אותה בכל העולם. הפקנו עבורם מספר סרטוני תדמית, כאשר כל סרטון מיועד למדינה אחרת. סרטון תדמית זה נועד לאפשר לחברה לשווק את המוצר בספרד. כל הסרטון מבוסס על קריינות בספרדית, כתוביות שכולן כתובות בספרדית, וכל השפה הויזואלית מתאימה לאוכלוסיה מבוגרת.
ראו סרטון תדמית ללחברת אקולוג'יק לשיווק בסרביה
מדובר על סרטון תדמית לחברה שפיתחה מערכת לסנכרון ניהול גידול חקלאי בינלאומי. שוב, גם לחברה זו הפקנו מספר סרטוני תדמית שהותאמו לשיווק במדינות שונות. סרטון תדמית זה איפשר לחברה לשווק את המוצר בסרביה, תוך הוספת קריינות בסרבית, כך שייתקבל בצורה הכי טובה על ידי הלקוחות בסרביה.
ראו סרטון תדמית לחברת הייטק ישראלית לשיווק במדינות דוברות אנגלית
סרטון תדמית זה נועד לאפשר לחברת ההיטק הישראלית, לשווק את המערכת המדהימה שהם פיתחו, למדינות דוברות אנגלית. סרטון זה מתאים לכל מדינה דוברת אנגלית, ללא כל שינוי בין המדינות מבחינת הויז'ואל, מכיוון שהמערכת פועלת באותו אופן בדיוק בכל מקום בעולם. לכן, הוא מתאים לכל מדינה בה דוברי אנגלית. הקריינות והכותרות כולם באנגלית.