כמו שכבר כתבתי, לא כל סרטון תדמית צריך לעלות מעל 20 אלף ש"ח. אפשר להפיק סרטון תדמית מקצועי ושיווקי, שיניב תוצאות לעסק, ויעלה אלפי שקלים בודדים, משהו בין 5 אלף ל- 10 אלף ש"ח. בפתוח- אני מניח שהסרטון לא יהיה מקצועי, ולא רק שלא ישרת את העסק, אלא אולי אפילו עלול לפגוע בו, כי סרטון תדמית הוא הפנים של העסק, ואם הסרטון נראה 'לא טוב', זה מה שלקוח פוטנציאלי יחשוב על העסק או המוצר שמוצג לו.
ראו מספר המלצות, מה ניתן לעשות על מנת להוזיל את עלות הפקת סרטון תדמית, ועדיין לקבל סרטון מקצועי ושיווקי, והן:
1. להתמקד בקהל יעד ספציפי- רוב המוצרים שמוצעים כיום, הם כאלה שפונים לקהל יעד מסויים. גם אם המוצר מתאים למספר קהלי יעד, צריך להחליט מי קהל היעד הכי חשוב לצורך השיווק של המוצר, ולמקד את סרטון התדמית אך ורק אליו. כאשר קהל היעד מוגדר בצורה מדוייקת, קל להבין מה הצורך של אותו קהל, ולהציג אותו בצורה פשוטה וברורה בסרטון התדמית, עם הצגה של איך המוצר עונה על אותו צורך. בצורה כזו, הכל נהיה יותר פשוט, התחקיר מינימלי, המסקנות ברורות, וניתן בקלות יחסית להכין תסריט ממוקד, שמציג את הנושא בצורה הכי פשוטה וברורה. זה משליך ישירות על עלות הפקת סרטון התדמית, כאשר התחקיר כמעט כולו מתבצע על ידי העסק, שמספק את הנתונים הגולמיים החשובים להבנת הבידול באותו קהל יעד, ונשאר רק להכין תסריט שמתרגם את הנתונים הגולמיים לתסריט, שהוא הבסיס של ההפקה. כזה תסריט קופירייטר מסוגל להכין בשעת עבודה (לעומת תסריטים מתוחכמים, שצריכים להעביר מסרים שיווקיים מתוחכמים, למגוון קהלי יעד, שמחייבים מספר ימי עבודה של קופירייטר ועלויות בהתאם). גם תהליך אישור התסריט קצר, כי בעצם התסריט מהווה תרגום ש נתונים גולמיים ברורים, להצגה ויזואלית של התכנים.
2. להציג את הצורך בוידאו, אבל לא בהכרח לצלם- על מנת לרכוש את אמון קהל היעד במוצר שמתכוננים להציג להם, צריך קודם כל להראות לו שמבינים את הצורך שלו, או באיזה בעיה הוא נתקל שמחייבת פתרון. את זה הכי מומלץ להציג בוידאו, לא במלל, כותרות או אנימציה. וידאו הכי מחבר רגשית מי שצופה בו, ומעורר הזדהות. מי שרואה הצגה בוידאו של הבעיה איתה הוא מתמודד- יודע שמי שמציג לו את זה באמת מבין את הבעיה שלו, ובהחלט בכך זוכים לתשומת ליבו של הלקוח הפוטנציאלי, שימשיך לצפות בסרטון התדמית, בתקווה שגם יוצג לו פתרון. אבל, איך מציגים בוידאו משהו, בלי לצלם את זה בוידאו? ובכן, הרשת מלאה במאגרי וידאו לרכישה (Stock Footage), בהם ניתן לרכוש כמעט כל קטע וידאו שאתם מחפשים, בעלויות שבין 10-80 דולר. מומלץ לבדוק אתרים כמו
ENVATO, שהוא הכי פופולרי בתחום, עם מגוון עצום של קטעי וידאו לרכישה, בעלויות ממש נמוכות (10-20 דולר). ניתן ברכישה של 2-3 קטעי וידאו להציג כמעט כל סיטואציה, שתחבר את קהל היעד לנושא. במידה ולא מוצאים באתרים כמו ENVATO חומרים, ניתן לבדוק באתר
SHUTTERSTOCK, בו יש מגוון עוד יותר גדול של קטעי וידאו, רק ששם העלויות יותר גבוהות (50-80 דולר).
3. להציג מוצר פיזי בוידאו- במידה והמוצר שמעוניינים לקדם, הוא מוצר פיזי, הכי מומלץ לצלם אותו בוידאו, כך שקהל היעד יוכל לראות בדיוק איך המוצר נראה, איך משתמשים בו, לראות אנשים אחרים משתמשים בו ומרוצים, וכן הלאה. אין ספק שאנימציה בהצגת מוצר פיזי, פחות תשכנע את קהל היעד לרכוש את המוצר, כי חשוב להם 'לראות במו עינייהם' את המוצר, כפי שהוא נראה באמת, ולא אנימציה, יפה ומרשימה ככול שתהיה, או אפילו לא הדמיית תלת מימד, שהן מאוד מרשימות. עדיין- אין תחליף למראה עיניים, וצילומי וידאו עושים את זה בצורה הכי טובה. אבל, יום צילומי וידאו הוא בדרך כלל יקר ומורכב, ובוודאי אם נדרשים מספר ימי צילומים- אז כמובן ההפקה של
סרטון התדמית תהיה מאוד יקרה. מה בכל זאת ניתן לעשות על מנת להוזיל את עלות הפקת יום הצילומים? אנחנו ממליצים על הנושאים הבאים:
3.1. הגבלה לחצי יום צילומים- מחליטים, שלצורך סרטון התדמית מצלמים הכח בתוך חצי יום צילומים. בכדי לעמוד בכך, נדרשת התארגנות לוגיסטית מורכבת, שמתמקדת בצילום במקום אחד בלבד, כאשר כל מה שנדרש לצילומים, וכל מי שנדרש לצילומים, נמצאים באותו מקום, וכל אחד יודע בדיוק מתי הוא משתתף, ומה בדיוק תפקידו בצילומים.
3.2 רק אנשי העסק- לצוות שחקנים להפקה של סרטון התדמית ישנה עלות מאוד גבוהה, במיוחד אם נדרשים שחקנים עם הרבה ניסיון, או שחקנים מוכרים. לכן, לצורך הורדת עלויות, מומלץ שכל מי שמשתתף בהפקת מטעם הלקוח אלה אנשי העסק, ואם זה עסק קטן כל מי שמשתתף הם חברים של בעל העסק. תדאו לכם, יש חן בכך שמי שמשתתף בסרטון הם דווקא 'לא שחקנים'. זה משדר הרבה יותר אותנטיות, מאשר שחקנים מקצועיים.
3.3. בלי הקלטת סאונד- אחד הנושאים המורכבים בהפקה הוא הצורך להקליט סאונד. כלומר, להקליט אנשים שמציגים נושא מסויים, או כאילו מתראיינים, וכן הלאה. זה מחייב קודם כל השתקה של כל הסביבה כאשר מתחילים להקליט, מחייב מכשיר טלפרומפטר עליו הטקסטים מוצגים, ועדיין נדרשות חזרות רבות על הצילומים כי האדם שהיה אמור להציג התבלבל (הוא הרי לא שחקן עם ניסיון) או שהיה רעש לא צפוי, וכן הלאה. כאשר נדרשת הקלטת סאונד, העלות של יום הצילומים גדלה משמעותית, והימים מתארכים, כך שנדרש יותר זמן מהמתוכנן, והעלויות בהתאם. השאיפה של ההפקה היא שהסרטון יעביר את כל המסרים השיווקיים רק דרך הויז'ואל, ללא הקלטת סאונד.
4. להציג מוצר תוכנה בפועל- אם מוצר פיזי מומלץ להציג בצילומי וידאו, גם מוצר תוכנה מומלץ להציג בוידאו, או בתחליף וידאו. אפשר בוידאו לצלם את מסכי התוכנה העיקריים, או כתחליף לבצע צילומי מסך אקטיביים (Dynamic Screen Shots), כך שהלקוחות הפוטנציאלים יוכלו לראות את התוכנה בפועל, ובמיוחד מסכים עיקריים, ולא איורים סתמיים כמו שמקובל להציג בסרטוני אנימציה.
5. לוותר על קריינות- קריינות הינו כלי חזק להעביר בצורה סמכותית מידע למי שצופה בסרטון התדמית. אבל, כיום מאוד מקובל לצפות בסרטוני תדמית בכלל בלי להפעיל את ערוץ השמע. הרבה אנשים צופים בסרטונים בזמן העבודה, או בסביבה רועשת, כך שצופים בסרטונים ללא קול. לכן, זה ממש מיותר להקליט קריינות, ולשלב אותה בסרטון התדמית. אפשר לוותר עליה, כמובן רק בתנאי שמצליחים להעביר את כל המידע דרך הויז'ואל בלבד.