זכויות יוצרים היא הגנה שניתנת ליוצר, או לבעלים של יצירה, מפני שימוש בלתי מורשה ביצירה שהיא קניין רוחני שלו. כלומר, כל תוצר הוא יצירה, שנוצרה על ידי מישהו, ושייכת לו. אתה יכול לפנות ליוצר בכדי לרכוש את היצירה, וגם אז השימוש באותה יצירה היא רק על פי המוסכם עם היוצר, וכמובן- אין לשנות כלום ביצירה. רק היוצר המקורי יכול לשנות את היצירה.
נושא זה בא לידי ביטוי גם בהפקה של סרטוני תדמית לעסקים, שהם יצירה לכל דבר ועיניין, שבמקרים רבים כוללים בתוכם יצירות אחרות, כמו: מוזיקת רקע, קטעי ארכיון וכד, שגם עבורם יש לפעול כאל קניין רוחני.
איזה נושאים בעלי זכויות יוצרים כלולים בסרטון התדמית?
בסרטון תדמית זה כוללים הרבה מאוד 'יצירות', שלכל אחד מהם יש זכויות יוצרים:
- מוזיקת רקע
- צילומי וידאו
- תמונות סטילס
- הדמיות תלת ממד
- קטעי וידאו שנרכשו ממאגרים (Stock Footage)
האם ניתן להשתמש ב'יצירות' שיש להן זכויות יוצרים?
עקרונית, לא ניתן לשלב אותם בסרטוני תדמית, ללא אישור של בעל היצירה, או של בעל הזכויות ביצירה. פנו אליי בעבר הרבה אנשים, ש'הורידו' מוזיקה או תמונה מהאינטרנט, שילבו אותם בסרטוני התדמית שלהם, העלו את הסרט ליוטיוב, וחטפו תביעה משמעותית בגין שימוש לא חוקי ביצירות. יש היום הרבה מאוד חברות עריכת דין שמחפשות את השימוש הלא חוקי בכדי לתבוע.
אבל, אם עובדים בצורה מסודרת, ניתן בכול נושא לפנות ל'בעל היצירה', או 'בעל הזכויות של הקניין ברוחני', ולבדוק אפשרות רכישת היצירה. כמובן שתצטרכו להסביר את השימוש, ועלות הרכישה תהיה תלויה בסוג השימוש. לפרסומת בטלוויזיה יגבו הרבה יותר מאשר עבור סרטון תדמית לאינטרנט. בנוסף, בדרך כלל יגבילו אתכם שלא לשנות כלום ביצירה (לא לשנות את המוזיקה, לא למחוק פרטים מצילום סטילס, וכד). אם מדובר על קטע ארכיון, כמו קטע מהטלוויזיה, כאן העלות תלויה באורך הקטע וכן בשימוש העתידי.
ומה לגביי סרטון התדמית עצמו?
כאשר הסתיימה הפקת סרטון התדמית, הוא עכשיו יצירה בפני עצמה, שגם לגביה יש מגבלות מסויימות. כמובן, אם כל התכולה שנמצאת בסרט נרכשה כחוק, ויש אישור שימוש של היוצרים המקוריים, אין כל בעיה לעשות כל שימוש בסרט, בכל מדיה שלשמה הוא נוצר. כלומר, אם הוזמן סרטון תדמית לאינטרנט, ניתן להשתמש בו בכול מה שנקרא 'מדיה חדשה'. אבל, אסור להשתמש בו, או בחלקו, כפרסומת בטלוויזיה, כי הוא לא נוצר עבור שימוש זה, ולא שולמו זכויות יוצרים לחלקים שכולל הסרט לצורך כך.
בנוסף, אין לבצע כל שינוי בסרטון התדמית, אלא על ידי חברת ההפקה שהפיקה את הסרט. אסור אפילו לקצר את הסרט, ללא אישור של חברת הפקה. הסרט הוא יצירה בעלת זכויות יוצרים, לכל דבר ועיניין.
חשוב לציין, הכותב אינו עורך דין, אלא בעל חברת הפקת סרטי תדמית לעסקים, כך שכל מה שנכתב כאן הוא לא ייעוץ משפטי, אלא טיפים שנרכשו מהרבה מאוד שנות הפקת סרטים.
לסיכום, בהפקה של סרטוני תדמית לעסקים, מעורבים הרבה מאוד נושאים הקשורים לזכויות יוצרים, שיש לתת עליהם את הדעת. כל הפרה של זכויות יוצרים, חושפת את המפיר לתביעות משמעותיות, שכדאי מאוד להמנע מהן.
ראו סרטון תדמית למערכת אגירת מים ברכבי עבודה שהפקנו לאחרונה
מדובר על סרטון תדמית קצר באורך של כ- 30 שניות, אשר נועד לקדם שיווקית מערכת אגירת מים ברכבי עבודה שונים. הסרטון אמור לשמש אמצעי עיקרי בקמפיין שהיברה מבצעת בפייסבוק, ולכן הסרטון כל כך קצר, וכולל כותרות ראשיות גדולות ומודגשות, שמציגות כמעט את כל מה שהקריין אומר, על מנת שגם מי שצופה בסרטון ללא סאונד, יוכל להבין את כל המסרים השיווקיים. הסרטון כולל מספק קטעי וידאו קצרים שנרכשו מתוך מאגרים (Stock Footage), עם רישוי שימוש באינטרנט, כך שתהיה הגנה מלאה על זכויות היוצרים של קטעי הוידאו ששלבנו. אותו דבר גם לגביי מוסיקת הרקע. חייבים לרכוש את זכויות השימוש במוסיקה, לצורך השמעה באינטרנט.
במידה ואתה מעוניין לחשוף קו מוצרים חדש, או לפנות לקהל יעד חדש, מומלץ להפיק סרט מוצר שיווקי, אשר משמש כמקדם מכירות עקרי של קו המוצרים.
במידה ואתה מעוניין להציג את העסק כמוביל בתחומו, ולהגדיל חשיפה ללקוחות חדשים, מומלץ להפיק סרטון תדמית לעסק.
ראו סרטון תדמית למיזם בשוק האמריקאי שהפקנו לאחרונה
מדובר על סרטון תדמית של כ- 2 דקות, אשר נועד לקדם שיווקית מיזם של חברה ישראלית, אשר מעוניינת לגייס תמיכה של אמריקאים בחברות קטנות וןמשפחתיות, שפועלות בפריפרייה, ומאויימות מהמצב הבטחוני. הסרטון כולל חומרי גלם רבים, אשר נדרשנו לרכוש על מנת שלא לפגוע בזכויותך היוצרים של אותם נושאים, ובהם: קטעי וידאו קצרים של ארץ ישראל, כולל צילומים של ירי קסאמים. קטעי וידאו אלה שנקראים Stock Footage נרכשו ממאגרי stock footage באינטרנט, לצורך שילוב שהלם בסרטון. בנוסף, הולחנה עבור הסרטון תדמית מוזיקה מתאימה, מה שחייב תשלום זכויות יוצרים למעבד המוסיקלי.