כמנהל חברת הפקות סרטי תדמית לעסקים, בהרבה שיחות עם מנהלי עסקים ומנהלי שיווק, כחלק ממשא ומתן על לוח זמנים להפקה של סרט תדמית, או על העלות הפצויה של הסרט, אני שמוע מלקוחות את הבקשה להיות יצירתי ולמצוא קיצורי דרך שיורדו עלויות הפקה, ויקצרו לוחות זמנים. בכל פעם שאני עונה שמניסיוננו קיצורי דרך תמיד עולים יותר בסופו של דבר, התשובה רק מעוררת גיחוך. 'אתה ישראלי אז תאלתר'.
לטובת אלה שלא מבינים איך זה יכול להיות שקיצור דרך הם פגיעה ישירה בסרט התדמית שהם מתכננים עבור העסק, נציג כאן את המקומות שהם פוטנציאלים לקיצור דרך, ומה המשמעות בכל נושא:
1. תחקיר- כל הפקה של סרטי תדמית מתחילה בשלב של מפגש תחקיר עם החברה. זה שלב הכי חשוב בהפקה, ועליו לא רק שלא ניתן לוותר, אסור אפילו לבצע אותו 'חפיף'. זה המקום החשוב ביותר להיות הכי מקצועיים שאפשר, להפוך כל אבן בתחקיר, במטרה להבין את הנושאים החשובים ביותר עבור העסק: מי קהל היעד, מה היכולות שלו, מה היתרון התחרותי ביחס למתחרים ופתרונות חלופיים, מה המסרים השיווקיים בעיקריים הנדרשים להצגה בסרט התדמית, ומה הדרך היותר יעילה להניע לפעולה את קהל היעד.
2. תסריט- גם בנושא חשוב זה אסור לחפש קיצורי דרך. מיד אחריי התחקיר, הקופירייטר של חברת ההפקות חייב להכין תסריט שיווקי, כזה שיעביר בצורה הכי מעניינת את המסרים השיווקיים. אם בסרט התדמית נדרש שאנשי העסק, יידרשו לומר משהו, התסריט יכלול מראש מה בדיוק הם הולכים להגיד. אסור לאלתר בשטח, כי זה לא עובד. אנשים בזמן הצילומים מתרגשים וטועים, ואם הם לא יודעים מראש בדיוק מה הם הולכים להגיד- מתבזבז המון זמן, ובסופו של דבר מה שנאמר הוא לא אופטימלי. אותו דבר אם נדרש לשלב בסרט קריינות מקצועית, התסריט שהקופירייטר הכין חייב לכלול גם את תסריט הקריינות, ולקבל עליו אישור של הלקוח לפני שיוצאים להקלטה באולפן. אחרת- שוב מתבזבז זמן יקר, ועלול להיות שהלקוח לא יאהב את התוצאה הסופית, מה שיחייב הקלטה חדשה.
3. יום צילומים- כאן גם אין מקום לקיצורי דרך, אבל בהחלט יש מקום להתייעלות. יום צילומים הוא שלב הכולל הרבה מאוד צילומים, לפעמים במקומות שונים, ומעורבים בהם הרבה מאוד אנשים, הן מטעם חברת ההפקות והן מהלקוח. חשוב מאוד לתכנן מראש את יום הצילומים, באופן שכל אחד יודע מראש מה מצלמים, מתי ואיפה. בנוסף, עוד לפני יום הצילומים, מכינים מסמך דרישות לוגיסטיות, שמגדיר את כל ההכנות שהלקוח צריך להכין בכל מקומות הצילומים, כך שלא יתבזבז זמן יקר בשטח שיעכב את הצילומים.
4. עריכה- אנחנו תמיד ממליצים ללקוחות לאשר גרסת ביניים של העריכה, לפני שעוברים לגרסה הסופית. זה אמנם מאריך מעט את תהליך העריכה, אבל מאפשר ללקוח לאשר בדיוק את סרט התדמית שהוא רוצה. בשלב גרסת הביניים קל יחסית לבצע שינויים, ובוודאי ביחס לשינויים שמתבקשים בגרסה הסופית.
ראו דוגמאות של סרטי תדמית, שהופקו ללא כל קיצורי דרך בתהליך ההפקה:
מנהל עסק- מעוניין לקדם מכירות של מוצרים חדשים?
מעוניין לחדש פעילות עסקית אחריי תקופת משבר במכירות?
ראה תחילה סרט תדמית למכונת חירור ירעות פלסטיק חדשנית- הופק אחריי תחקיר מעמיק
זה דוגמא של סרט תדמית שהופק לחברת הייטק ישראלית, שהופק בעקבות תחקיר מעמיק שבצענו בחברה בשלב הראשון של ההפקה. קיימים בעולם מספר לא קטן של יצרני מכונות חירור, שמתמקדים במספר טכנולוגיות. מכונות אלה נמצאות בקווי ייצור של חברות שמחוררות את יריעות הפלסטיק לשימושים שונים. מניסיוננו, מאוד קשה להחליף מכונות בקווי ייצור, עם מכונות חדשות, מחשש שהייצור ייפגע. לכן, במהלך התחקיר למדנו לעומק את הבעיות הקיימות בטכנולוגיות החירור כיום, ואיזה יתרון תחרותי משמעותי החברה הישראלית יכולה לספק, שכלל לא מתקיים בטכנולוגיות קיימות. כשזה היה ברור, היה קל יחסית להכין תסריט שירכז את כל המסרים השיווקיים המשמעותיים, ולהציג אותם בצורה ויזואלית בסרט תדמית זה.
סרט תדמית למכונת שחרור מטענים בנמל- הופק אחריי הכנת תסריט מקורי
סרט תדמית זה הופק אחריי שהבנו בדיוק מי קהל היעד, ומה הבעיה הקיימת כיום בנמל, שבעקבות התחקיר הכין הקופירייטר שלנו תסריט מקורי ומתוחכם. במקור הלקוח ביקש שנגיע ונצלם במקום, זה כבר יהיה ברור מתוך הצילומים של המכונה. אבל, בכדי לגעת בקהל היעד שהם הנהגים שמגיעים כל בוקר לנמל ונתקלים בתורים ארוכים, צעקות ותלונות, התסריט הגדיר בימוי של המצב הקיים, עם נהגים בפועל, שעומדים שעות בשמש, ומתקשים בשחרור. מיד לאחר מכן, התסריט הגדיר צילום של המצב החדש, בצורה הכי ברורה לכל נהג, מכיוון שלא נדרש ממנו כלום חוץ מעמידה מול המכונה וזיהוי אוטומטי. הסרט תרם משמעותית להטמעה של הפתרון בנמל, על ידי כל הנהגים.
לסיכום, תהליך ההפקה של סרטי תדמית ארוך ומורכב, וכולל שלבים רבים שמבטיחים הצלחה של סרט התדמית הסופי. קיצורי דרך בכל אחד משלבי ההפקה רק יכול לפגוע בסרט התדמית, להאריך את זמן ההפקה, ואפילו לעלות יותר כסף.
קראנו למקבץ קצר זה של קטעים מתוך סרטי תדמית שהפקנו: מרעיון ועד לסרטון שמניב תוצאות. הפקה של סרט תדמית לעסק הינו תהליך מורכב, שנמשך בדרך כלל מספר שבועות, במטרה להפיק סרט שיניב לעסק תוצאות. מניסיוננו, כל קיצור דרך שעושים- פוגע בהפקה של הסרט, ובהכרח בתוצאות שמאחרות להגיע, אם בכלל. ברוב המקרים כשלקוח פונה אליינו עם בקשה להפקה של סרט דחוף דחוף, ברוב המקרים אנחנו דוחים אותו, כי עבודה בלחץ כמעט תמיד מסתיימת בהמון פשרות, שפוגעות בסרט הסופי, ומקבלים לקוח לא מרוצה. במקרים אלו עדיף לוותר על הלקוח.
סרט תדמית למרכז הקונגרסים בירושלים- הופק אחריי הכנות יסודיות של מקומות הצילום
במטרה להראות את מרכז הקונגרסים בירושלים- בנייני האומה, במלוא תפארתו, הכנו מסמך דרישות לוגיסטיות מפורטות, בכדי לאפשר לאנשי המרכז, להכין מראש את כל מקומות הצילומים, כך שניתן יהיה להסתפק ביום צילומים יחיד במקום. חשוב להבין, צילומי וידאו במקום פעילות, מפריע לפעילות השוטפת, כך שחשוב לצמצם למינימום את משך הצילומים. במידה והכל מוכן מראש לצילומים, ניתן לצמצם למינימום את זמן ההפרעה. אחרת, הצילומים מתעכבים עד שמסיימים את ההכנות במקום. במקרה של מרכז הקונגרסים, הכוללים 27 חללים שונים, חשוב היה לבצע מראש את כל ההכנות, על פי ההגדרה שלנו במסמך הדרישות הלוגיסטיות. ההכנות כללו לא רק את חללי הפעילות, אלא גם את המבנה מבחוץ, שצולם הן בוידאו מהקרקע והן מרחפן.
סרט תדמית למערכת ניהול גידול קנביס רפואי- הופק סופית אחריי אישור גרסת ביניים
סרט תדמית זה הופק לטובת חברה ישראלית שפיתחה מערכת ניהול גידול חדשנית לקנביס רפואי. נושא גידול הקנביס מאוד רגיש, כי משרד הבריאות מתייחס לנושא כאל תרופה לכל דבר, והמגבלות והדרישות מהמגדלים הן רבות. בסרט תדמית זה הצגנו לא רק את המערכת, על היכולות המגוונות שלה, ואיך היא תורמת לעמידה בדרישות של משרד הבריאות, הצגנו גם התקנה של המערכת באחת מחוות הגידול בארץ, בה המערכת כבר מותקנת בהצלחה. בכדי להבטיח שאין בסרט כל טעות או אי דיוקים, הכנו בשלב הראשון של העריכה של הסרט גרסת ביניים ראשונית, עליה הלקוח העיר וביקש לשנות מספר נושאים מהותיים. באותו שלב, היה יחסית קל לבצע את השינויים. בכדי להבטיח שאכן התוצאה מתאימה לדרישות, בצענו את כל השינויים בגרסת הביניים, ושוב לפני מעבר לגרסה סופית שלחנו את הגרסה לאישור הלקוח. רק אחריי אישור הלקוח, עברנו לעריכה סופית. זה נראה תהליך מסורבל, אבל אילו ניסינו לבצע 'קיצור דרך', ולהציג ללקוח רק את הגרסה הסופית, ביצוע של השינויים הנדרשים היה לוקח הרבה יותר זמן ועלות נוספת.
במידה ואתה מעוניין לחשוף קו מוצרים חדש, או לפנות לקהל יעד חדש, מומלץ להפיק סרט מוצר שיווקי, אשר משמש כמקדם מכירות עקרי של קו המוצרים.
במידה ואתה מעוניין להציג את העסק כמוביל בתחומו, ולהגדיל חשיפה ללקוחות חדשים, מומלץ להפיק סרט תדמית לעסק.
סרט תדמית זה הוא ייחודי בכך שבמקום להציג את המוצר העיקרי של החברה והיכולות שלו, מציגים את המוצר דרך 'סיפור הצלחה'. גם ההצגה של 'סיפור ההצלחה' מבוצעת לא על ידי אנשי העסק שמספרים על התקנה מוצלחת, אלא על ידי הלקוח אשר מציג את המערכת במסגרת כנס בינלאומי בנושא בטיחות שדות תעופה. אחד המשפטים החשובים שהוא אומר הוא: 'לאור ניסיוני המוצלח עם המערכת, אני חושב שכזו מערכת חייבת להיות מותקנת בכל שדה תעופה'. אין ספק- המלצה הכי טובה ויעילה שיכולה להיות למערכת בטיחותית.