לצערי, בשנים האחרונות בני הגיל השלישי מוזכרים בהקשרים שליליים!
הקורונה פתאום הזכירה לנו שקיים מגזר ענק של אנשים מבוגרים, שאפילו נתנו לו שם מכליל: 'קבוצת סיכון'. כל אדם במדינה נקרא להגן ולשמור על בני הגיל השלישי, כי הקורונה היא הכי מסוכנת עבורם, כולל סכנת מוות. ואכן, מספר מקרי המוות מקורונה של בני הגיל השלישי הייתה ממש מפחיד. כל יום מודיעו על עוד אנשים שנפטרו, כשרובם אנשים מבוגרים. כל זה גרם למשפחות להתחבר עוד יותר מאשר בעבר. הורים ונכדים התחילו לדאוג ל'זקנים' שבמשפחה. כל אחד עשה כמיטב יכולתו לשמור, אבל גם לעזור לאותם מבוגרים, במיוחד בתקופות הסגר הממושכות.
אבל, נוצר גם מצב חדש. אנשים הבינו שהמבוגרים איתנו אולי חלילה לא לעוד זמן רב. בעקבות הקורונה, נושא הפקת סרט ביוגרפי לבני הגיל השלישי קפץ בצורה משמעותית. אם בעבר היו לנו פניות של פעם או פעמיים בחודש, להפקת סרט ביוגרפי, פתאום זה גדל לשלוש עד ארבע פעעמים בשבוע, וגם ההזמנות להפקה גדלו משמעותית. מכיוון שעלויות ההפקה של סרטים ביוגרפים פחתו בצורה משמעותית, מעשרות אלפי שקלים, לאלפי שקלים בודדים, זה בהחלט עודד יותר ויותר משפחות להזמין סרט ביוגרפי למבוגרים שבמשפחה, שיספר את סיפור חייהם מול המצלמה.
ההורים שלכם כבר בני הגיל השלישי?
רוצים להנציח את סיפור חייהם בסרט ביוגרפי?
ראו דוגמה של סרט ביוגרפי אישי של אהרון בן ה- 90
סרט ביוגרפי באורך של כ- 70 דקות, בו אהרון בן ה 90 מספר את סיפור חייו המרתק, החל מלידה בברזיל, ועד היום, דרך תחנות רבות ומרתקות בחייו. הסרט צולם במספר מקומות, משלב תמונות סטילס, קטעי וידא וצילומי ארכיון.
מהם האתגרים הייחודיים להפקת סרט ביוגרפי לבני הגיל השלישי?
הפקת סרט ביוגרפי לבני הגיל השלישי, שיספר את סיפור חייהם, הינה משימה לא פשוטה. לפני שנציג את תהליך ההפקה, אלה האתגרים העיקריים איתם נדרש להתמודד בכאלו הפקות של סרטים ביוגרפים:
1. חוסר זמן ואנרגיה- אנשים מבוגרים עשויים להיות פחות זמינים להשתף בתהלכי צילום ארוכים. חוסר הזמן והאנרגיה עשוי להשפיע על היכולת לצלם אירועים מרכזיים או להתמודד עם תהליכי צילום מסובכים. בהרבה מקרים מדובר גם על מוגבלות בניידות, כך שרוב הצילומים נעשים בבית של המספר, ולא במקומות בהם אירועים מרכזיים התרחשו. לצערי, לא פעם צילומים מתבטלים עקב מחלה לא צפוייה של המספר.
2. רגישות ופרטיות- אנשים מבוגרים עשויים להיות יותר רגישים להצגת החיים שלהם בפני הציבור, כולל אפילו בפני המשפחה הקרובה.הפקת סרט ביוגרפי עליהם עשויה להתמודד עם חששות לפריצת פרטיותם ולחוויותיהם האישיות. האדם שיושב מול המספר מטעם חברת ההפקות של הסרטים הביוגרפים, חייב להיות ער לנושא הפרטיות, ובכל שלב לבדוק אם נושאים שהמספר משתף, הם אכן כאלה שניתן לשלב בסרט הביוגרפי. היו לנו גם מקרים, למרות הרגישות ושיתוף פעולה מצויין בין המספר לבין האדם שיושב מולו, בשלב הצגת הסרט הביוגרפי הערוך, נדרשנו להוריד קטעים מסויימים, או לבקשת המספר, או לבקשת המשפחה.
3. בעיות תקציביות- כמעט תמיד, הפקת סרט ביוגרפי היא בתקציב מוגבל. בדרך כלל זו הוצאה שמתחלקת בין מספר בני משפחה, אך עדיין התקציב מצומצם. התקציב בדרך כלל מאפשר מספר מוגבל של ימי צילום, לפעמים אפילו רק יום אחד, וכמעט תמיד זה מאפשר רק צילומים בבית המספר, ולא צילומי חוץ. ברור שזה מגביל את איכות הסופית של הסרט הביוגרפי.
4. בעיות תקשורת- בהרבה מקרים, תהליך התקשורת עם אנשים מבוגרים יותר קשה, במיוחד כשבצוות ההפקה בדרך כלל האנשים הם צעירים ונמרצים. אין ספק שנדרשת סבלנות רבה, והרבה הקשבה למספרים, בכדי להבין טוב יותר את הצרכים והרצונות שלהם.
5. אתגרים פיזיים- אנשים מבוגרים עשויים להתמודד עם אתגרים פיזיים כמו בעיות תנועה, בריאות לב או אפילו רק כאבי גב, אבל כאלה שמונעים יכולת להשתתף בפעילויות צילום ממושכות, או ייחודיות, או מאמצים פיזיים. לא פעם אנחנו נאלצים לקטוע יום צילומים, בגלל התעייפות של המספר, ולקבוע עוד יום צילומים על מנת לסיים את ההפקה.
מה כולל תהליך ההפקה של הסרט הביוגרפי של בני הגיל השלישי?
תהליך מלא ונכון של הפקת סרט בייוגרפי לבני הגיל השלישי, כולל שלבים רבים, שלצערי במקרים רבים אנחנו נאלצים לוותר עליהם, או בשל מגבלות תקציב, או מגבלות אחרות כמו שמצוין בסעיף הקודם. עדיין, אלה השלבים העיקריים הנדרשים להפקת סרט ביוגרפי לבני הגיל השלישי:
1. תכנון ותסריט- השלב הראשון בתהליך הוא תכנון הסיפור והכנת תסריט. במהלך זה, יצטרך צוות ההפקה לבחון את סיפור החיים והמסע של הגיבורים, ולהחליט על מבנה הסיפור והאירועים המרכזיים שיכללו בסרט. כתיבת התסריט מאפשרת לגיבורים לתכנן את המסע שלהם באופן מודע ומאורגן. בשלב זה גם אוספים חומרי גלם שקיימים אצל המספר, כגון: תמונות סטילס, צילומי וידאו, קטעי ארכיון וכן הלאה. חומרים אלו ישולבו בעריכה.
2. גיוס צוות- בשלב זה, התסריט מועבר לידי מנהל הפקה, שמגדיר מי ישתתף בהפקה זו, בהתבסס הן על התסריט, והן על תקציב ההפקה. חשוב לבחור צוות שיוביל את הפרוייקט בהצלחה, יביא את הסיפור לחיים בצורה מרשימה, תוך עמידה ביעדי התקציב.
3. צילום- השלב הבא הוא צילום הסרט, בו המקום והזמן של האירועים מבוצעים, זאת במידה והתקציב מאשר. אחרת- רוב הצילומים הם בבית המספר.
4. עריכה- עם סיום הצילומים, מתחילה עבודת העריכה. עורך הסרט הביוגרפי משלב חומרים מצולמים בהתאם לתסריט, תוך שילוב חומרי גלם שנאספו מהמספר. עבודת העריכה חשובה להבטיח שהסרט יקבל את המסר והרגשות הרצויים, וישתלב בצורה מושלמת בסיפור הכולל. כמובן, לפני שמפיקים גרסה סופית, מקבלים את אישור המשפחה.
לסיכום, תהליך הפקת סרט ביוגרפי לבני הגיל השלישי הוא בהחלט אתגרי, ולא פעם מוגבל בתקציב, אבל בשיתוף פעולה של צוות ההפקה, ומשפחת המספר, ניתן להפיק סרט ביוגרפי שיספר את סיפור חייו של האדם בצורה מרתקת ומרגשת, וישמש מזכרת נצח למשפחה.
מדובר על תיעוד סיפור חיים באורך של כ- 30 דקות, בו מציג חיים את סיפור חייו המרתק, המשלב בהיסטוריה שלו אירועים מההיסטוריה של עם ישראל. הסרט הביוגרפי כולל צילומים בכמה מקומות, ומשלב תמונות סטילס וקטעי וידאו מעברו של חיים.
ראו מקבץ קצר מתוך סרטים ביוגרפים בסגנונות שונים
מקבץ מתוך מגוון סרטים ביוגרפים שהפקנו: סרט ביוגרפי אישי, סרט ביוגרפי משפחתי, סרט סיפור חיים, סרט דוקו-אישי, סרט דוקו-משפחתי, סרט בסגנון 'חיים שכאלה'. מומלץ שההפקה תבוצע על ידי צוות מקצועי שהתמחה בהפקת סרטים ביוגרפים.
ראו סרט ביוגרפי של אלי בן ה- 90
מדובר על סרט ביוגרפי באורך של כ- 45 דקות, בו מספר אלי את סיפור חייו המרתק. הסרט צולם כולו בבית המספר, אבל משלב הרבה צילומי סטילס, קטעי וידאו וצילומי ארכיון, מהעבר של אלי. לאלי עבר בטחוני עשיר, והנושא מוצג בהרחבה וברגישות רבה.
סרט סיפור חיים של דני הוד בן ה- 80
מדובר על סרט סיפור חיים, שהפקנו עבור דני הוד, לקראת יום הולדת 80 שלו. הסרט מאוד מקיף, באורך של מעל שעה, במטרה לסקור את תולדות חייו המרתקות, ורבות הפעילות של דני הוד. בסרט, מצולמים גם קרובי משפחה וחברים, שמשלימים סיפורים מחייו. לאורך הסרט שילבנו גם תמונות סטילס רבות מתקופות שונות בחייו של המספר..