מה התרומה העיקרית שלי ביום צילומים של סרטון תדמית?
למה לצורך סרטון תדמית של 2 דקות, צריך יום צילומים שלם?
אחת השאלות הנפוצות בתחום הפקת סרטוני תדמית לעסקים היא: הסרטון המתוכנן הוא של פחות מ- 2 דקות. איך זה יכול להיות שצריך לפחות יום צילומים שלם עבור הנושא, ולפעמים אפילו יותר? אין ספק, מי שלא מגיע מתחום הפקת סרטים, לא יכול להבין למה זה לוקח כל כך הרבה זמן. למי שלא יודע, לצורך הפקת סרט קולנוע, בערך 2 דקות מסך הן יום צילומים ארוך של כ- 12 שעות. זה נשמע ממש לא הגיוני. הרי עוסקים עם שחקנים שיש להם המון ניסיון בעבודה מול מצלמה, ועדיין על כל סצינת צילומים חוזרים שוב ושוב עד שהבמאי מרוצה ומאשר את הסצנה המצולמת, ולפני שעוברים לצילום סצנה נוספת.
בעבודה על סרטון תדמית, המצב לא רק שהוא לא יותר פשוט אלא להיפך- הרבה יותר מסובך. מדובר על הפקה עם אנשי העסק, שהם בוודאי לא שחקנים וממש לא מורגלים לעמוד מול מצלמה. בנוסף, מקום הצילומים הוא עסק חי, שצריך לתפקד גם במהלך יום הצילומים. אי אפשר להפסיק את העבודה השוטפת, כי זה אומר פגיעה משמעותית בהכנסות של העסק. בצילומי קולנוע המצב שונה לחלוטין. מקום הצילומים (הלוקיישן) הוא בלעדי להפקת הסרט, וכמובן ניתן לשלוט בכל מה שקשור להפקה, ובמיוחד הקריאה: 'שקט מצלמים'! את זה כמעט לא ניתן לעשות בהפקת הסרטון תדמית לאותו עסק.
יום צילומים מתחיל רק אחריי שבוצעו כל ההכנות המקדימות, בהתאם להנחיות שהוצאנו מראש, כך שהצילומים יעברו בצורה חלקה. חבל מאוד לבזבז זמן צילומים יקר בכדי להכין את הסט לצילומים, מה שניתן היה להכין מראש. ועדיין, עם ההכנות הכי טובות, הצילומים נמשכים יום שלם, ולפעמים מחוסר ברירה גם יומיים.
אז מה התרומה העקרית שלי ביום צילומים של סרטון תדמית?
בדרך כלל, כשאני מגיע לצילומים זה על תקן 'במאי'. תפקיד הבמאי ביום צילומים של סרטון תדמית זהה לתפקיד הבמאי בהפקת סרט קולנוע, רק כמו שכתבתי הוא יותר מורכב.
עקרונית, התפקיד שלי ביום צילומים כולל שתי משימות עיקריות:
1. עיצוב סצנה ובימוי שחקנים
2. ניהול הצילומים בכל סצנה
עיצוב סצנה ובימוי שחקנים
כל סרטון תדמית כולל מספר סצינות, בהן מצלמים חלק נוסף בסרטון. לצורך צילום הסצינה, צריך להכין אותה לצילומים, שזה אומר לעצב את סביבת הצילומים, וכל מה שנכנס לפריים של המצלמה באותה סצינה, וכן לביים את האנשים שמשתתפים באותה סצינה, שנקראים 'שחקנים', למרות שברוב המקרים לא מדובר על שחקנים מקצועיים, אלא על אנשי העסק.
תראו צילום של מאחוריי הקלעים של 'בימוי שחקנים':
במידה ואתה מעוניין לחשוף קו מוצרים חדש, או לפנות לקהל יעד חדש, מומלץ להפיק סרטון מוצר שיווקי, אשר משמש כמקדם מכירות עקרי של קו המוצרים.
במידה ואתה מעוניין להציג את העסק כמוביל בתחומו, ולהגדיל חשיפה ללקוחות חדשים, מומלץ להפיק סרטון תדמית לעסק.
מדובר על סרטון תדמית של כ- 2 דקות, אשר מבוסס כולו על צילומי וידאו, ביום צילומים יחיד, של סוכנות ביטוח. המטרה בסרטון הייתה להציג את הסוכנות כמוכוונת טיפול אישי בכל לקוח, ולכן הסרטון מבוסס על צילומי וידאו של אנשי העסק ומנהליו, כאשר חלק מהמנהלים גם מציגים למצלמה את תפישת עולמם. למרות שהסרט באורך של כ- דקות, הצילומים נמשכו כמעט 10 שעות, וזה בשל ריבוי הסצינות, הצורך לעצב כל סצינה, וכן זה ששלושה ממנהלי העסק מציגים את תפישת עולמם מול המצלמה.
אחריי שמעצבים את הסצנה, מגדירים את התאורה הנדרשת, ואת כל האביזרים הנדרשים לצילומים, מקפידים שכל מה שאמור להראות בזמן הצילומים, כלומר 'להיכנס לפריים', יהיה מסודר ונקי, צוכזה שאנחנו רוצים שיראה בסרטון התדמית, ויהיה רלוונטי לסרטון, אחרת חייבים לסלק כל דבר שמפריע. תמיד מופתע כמה זמן לוקח לסדר את הפריים, כי הרי אף עסק לא מוכן לצילומים, גם כאשר בוצעה הכנה מראש על פי ההנחיות שלנו. תמיד נדרשים במקום עוד ועוד תיקונים, על פי הנחיות של במאי הצילומים.
רק כשהכל מוכן, עוברים לבימוי שחקנים. ושוב, 'שחקנים' הם כל אלה שנראים בצילומים. שחקנים אלה לא חייבים לדבר, מספיק שרואים אותם בזמן הצילומים בתוך הפריים, מה שאומר שחייבים לביים אותם. איך הם אמורים להתנהג, מה עליהם לעשות מיד אחריי שקוראים: 'אקשן' (כלומר- תחילת צילומים), ועוד יותר מכך מה עליהם לא לעשות. במקרים רבים מתוך סקרנות אותם אנשים מסתכלים למצלמה, מה שהוא האיסור החשוב על שחקנים שחייבים 'להתעלם מהמצלמה'.
השלב הבא הוא הנחיה של כל אלה שגם אומרים משהו למצלמה, או 'למראיין'. שוב, מכיוון שלא מדובר על שחקנים מקצועיים, שלב זה די מורכב. הוא מחייב הנחיה צמודה, כמו שרואים בצילום, עם הרבה סבלנות תוך לימוד בעל פה של הטקסט, וחזרה עליו עד שזה נשמע שוטף וטבעי. מדהים כמה זמן נשמך השלב הזה, עד שמוכנים להתחיל את הצילומים.
ניהול הצילומים של הסצנה
אחריי שהסצינה עוצבה, והשחקנים עברו הנחייה לקראת צילומים, מגיע השלב של הצילומים בפועל, של הסצנה הספציפית. התאורה מופעלת, המיקרופונים פועלים, ועכשיו במאי הצילומים אומר: 'שקט מצלמים', כולם מתכוננים לרגע תחילת הצילומים, ואז במאי הצילומים נותן את ההנחיה להפעלה של המצלמה בצורת: 'הרץ מצלמה'. וכמובן, לא משנה כמה חזרות עשינו, השחקן הלא מקצועי מתבלבל מהתרגשות, וחוזרים על השלב הזה שוב ושוב, עד שאני כבמאי צילומים מרוצה מהצילומים, ומאשר לעבור להכין את הסצינה הבאה של סרטון התדמית.
תראו משמאל צילום של מאחוריי הקלעים של 'ניהול צילומים'
ראו סרטון תדמית למוצר פיזור חום חדשני שהפקנו לאחרונה
סרטון תדמית קצר זה, באורך של כ- 1.5 דקות, מציג מפזר חום חדשני למזגנים מרכזיים. כל סרטון התדמית מבוסס על צילומי וידאו, הן של המוצר תוך הדגמת היתרונות המיוחדים שלו, והן של החברה שפיתחה את מפזר החום, כי רק היכולות ההנדסיות של החברה, בשילוב תוכנות פיתוח וניתוח טרמי של המפזר, איפשרו את פריצת הדרך הטכנולוגית המוצגת בסרטון התדמית, עם הצגת היתרונות ללקוחות סופיים. סרטון התדמית פונה לקהל היעד שהם המתקינים של מפזרי חום אלו, ולכן הדגש בסרטון התדמית הוא הצגה בפועל של כל היתרונות, מה שצילומי וידאו עושים בצורה הכי יעילה.